Головна » 2017 » Листопад » 28 » НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНІ ЯКОСТІ МАЙБУТНЬОГО ЗАХИСНИКА ВІТЧИЗНИ
17:28
НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНІ ЯКОСТІ МАЙБУТНЬОГО ЗАХИСНИКА ВІТЧИЗНИ
«Бишки були особливими, оскільки
найбільше випромінювали
патріотичний дух і відначались
активністю дій у всіх ділянках, вони
були прикладом для інших»
В. Галаса («Орлан»), член проводу ОУН.

     24 листопада 2017 року з ініциативи Мечищівського НВК «ЗНЗ І-ІІІст. –ДНЗ» та Районного методичного кабінету Бережанської районної ради відбувся спільний семінар-практикум для вчителів Бережанського та Козівського районів з предмета «Захист Вітчизни» на тему: «Формування національно-патріотичних якостей майбутнього захисника Вітчизни у процесі позакласної роботи учителя предмета Захист Вітчизни» в умовах загальноосвітнього навчального закладу». Основною метою, яку ставили перед собою організатори семінару, було розповісти про виховання учнів на військово-патріотичних традиціях села Бишки Козівського району.

Центром визвольного руху стало с. Бишки, в якому розташувалася Ставка Проводу ОУН, Штаб-квартира Провідника ОУН – «Тура», головного командира УПА «Тараса Чуприни» голови секретаріату УГВР «Р. Лозинського» - Романа Шухевича. У селі було 17 криївок, де переховувались провідні та місцеві діячі ОУН. Цей терен за завданням КЕ ОУН у 1931р. іспектував Степан Бандера, де зустрічався з членами ОУН і проводив збірки, що мали назву «Чигирин» у селах Куряни, Вільховець, Рай, Посухів, Лапшин, Криве, Вівся, Ценів, Конюхи, Бишки та інші. Тому з села Бишки здійснювалась керівництво упродовж двох років, такі аргументи підтверджують та доводять, що цей терен контрольований ОУН-АПА і його можна віднести до так званих повстанських республік як Колки, Антонівці, Космач, Закерзоння. Ця місцевіть відіграла важливу роль у національно- визвольній боротьбі українського народу під проводом УПА. Тому основний акцент директором «Бишківського НВК «ЗНЗ І-ІІ ст.-ДНЗ» І.Мартнюком та вчителями школи було зроблено на місцевому краєзнавчому матеріалі, який пройшов червоною ниткою через увесь семінар. Учасники семінару запалили пам’ятну лампадку біля підніжжя меморіального знаку, а також сфотографувалися.

Надзвичайно приємно відзначити, що проблемі військово-патріотичного та національно-патріотичного виховання приділяється увага в районі на найвищому рівні. Тому роль Бишок у визволному русі ОУН, УПА є неоціненною і потребує більш детального історіко-наукового дослідження. Цей героїчний, історічний період у нашому краї, як зазначив І.Мартинюк, керівник навчального закладу, варто впроваджувати у шкільні програми, він має зайняти гідне місце у визвольній боротьбі українського народу. Вчителі Бережанського та Козівського районів подякували дирекції школи, педагогічному та учнівському колективам за теплий та дружній прийом учасників семіру, та побажали в подальшому вивчати історію національно-визвольної боротьби жителів свого рідного села Бишки.

 

Методист РМК С.Хільковець.

 

Переглядів: 468 | Додав: Dovbenko | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar