Головна » 2016 » Жовтень » 25 » Музейна педагогіка на уроках української мови і літератури та зарубіжної літератури
09:30
Музейна педагогіка на уроках української мови і літератури та зарубіжної літератури

Традиційно на базі загальноосвітніх навчальних закладів області Тернопільський ОКІППО проводить семінари-практикуми. Тому 23 вересня 2016 року  у Бережанському районі проведено науково – методичний семінар – діалог «Музейна педагогіка на уроках української мови і літератури та зарубіжної літератури». До участі у роботі семінару були запрошені методисти РМК/ММК, , які відповідають за стан викладання української мови і літератури та зарубіжної літератури.

Семінар розпочався з урочистого покладання квітів до пам’ятника Галині Дидик, зв’язковій командира УПА Романа Шухевича у с. Шибалин. Учасників семінару привітав заступник голови Бережанської районної ради Р.К.Висоцький. Цікаву екскурсію кімнатою-музеєм Галини Дидик  провела  Волошин З. І, старший учитель української мови і літератури Шибалинської ЗОШ І – ІІ ст. та поділилася досвідом організації уроків на базі шкільного музею.

У теоретичній частині семінару-діалогу презентовано «Освітній простір Бережанського району, зокрема сучасний стан і перспективи розвитку» у виступі Бабій Н.М., начальника відділу освіти Бережанської райдержадміністрації, систему методичної роботи у Бережанському районі було розкрито у виступі Жеребецької О.М., завідувача Бережанського РМК. Про організацію науково-методичної роботи з учителями- словесниками у Бережанському районі  та  зростання ролі шкільних краєзнавчих музеїв у сучасному навчально – виховному процесі виступили методисти рай методкабінету  Олійник Л.М. та  Бич В.В., заслужений працівник освіти України. Для творчого використання словесникам надані науково-методичні напрацювання «Музейна педагогіка – перспективний напрям у сучасній системі національної освіти» директора ТОКІППО, кандидата історичних наук Петровського О.М., а також розкрито методичні засади «Музейної педагогіки і розвитку комунікативної компетентності школярів: методичний аспект» у виступі Кондирєвої М.М., методиста ТОКІППО; «Методи та прийоми музейної педагогіки в процесі розвитку літературної освіти» у виступах Біловус Н.Ю., начальника відділу дошкільної загальної середньої, позашкільної освіти, виховної роботи управління освіти і науки Тернопільської ОДА, Боруцької Л.С., методиста ТОКІППО.

Практична частина семінару  відбулася на базі Жуківської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Б. Лепкого та  була спрямована на презентацію творчої лабораторії вчителів Бережанщини з теми « Музей і школа: особливості педагогічної взаємодії». Власні  напрацювання і творчі досягнення представила Волощук М.В., директор Жуківської ЗОШ І – ІІІ ступенів, а також поділилася досвідом співпраці Музею Родини Лепких і Жуківської школи.

На завершення семінару було проведено «круглий стіл» і укладено методичні рекомендації з питань організації системи роботи з учителями-словесниками щодо використання елементів музейної педагогіки у навчально-виховному процесі.

 

 

 

 

Переглядів: 429 | Додав: Dovbenko | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar